Vaasa

Muutama vuosi sitten kirjoitin tälläisen avautumisen facebookissa. Seison sanojen takana edelleenkin :)

Vaasa

1. maaliskuuta 2011 kello 18:43
Vaasa, kotikaupunkini. Monen olen kuullut inhoavan, enkä juuri kenenkään pitävän. Liian pieni, liian ruotsalainen, sisäänpäin lämpeävä ja kylmäkin. Mut mä pidän vaasasta ja miksi en pitäisi, onhan se syntymäkaupunkini.
Ei liian iso ja kaupunkikuva juuri sellainen, kuin odotan kaupunkikuvan olevan. Ei esimerkiksi kuin Vantaa tai Espoo, jotka näyttävät vain isolta Ristinummelta, vaikka asukkaita on paljon. Pieniä katuja, puistikoita, vanhoja puutaloja ja isoja kivitaloja. se on mun mielipide kaupungista. Ei laajuus tai asukasmäärä.

Ai, miksikö asun sitten maaseudulla nykyään, enkä vaasassa? Sen takia että kaipaan omaa rauhaa hitusen kaupunkielämää enemmän. Mutta täältä Jurvasta pääsee Vaasaan, nopeastikin. Jurvasta juttelen sitten toiste lisää.

Kun tutustuin erääseen ystävään, joka oli Espoosta, ei hän tiennyt missä on Vaasa. Tästä ihmeissäni kerroin vantaalaistuneelle kaverilleni, joka sanoi, ettei monikaan kehän sisällä tiedä. Ei kuulemma kiinnosta missä joku Vaasa on.

Ok, ei muakaan kiinnostanu joku Helsinki ennen, mut kyl tiesin missä se on. Tiesin missä on moni pienempikin kaupunki. Ei kai sitä tyhmä tarvitse olla.

Okei, en mäkään oikein tiennyt missä kohtaa Espoo ja Vantaa sijaitsee. Luulin että ne on Helsingin lähiöitä, niinkuin Ristinummi Vaasalle. Nyt tiedän että ovat. No, Espoolaiset ja Vantaalaiset lienevät eri mieltä, mutta täältä se näyttää sille.   Ehkäpä minä olen se tyhmä.

Palataan vaasaan. Usein sanotaan että Vaasassa on tylyjä ja kylmiä ihmisiä. Eivät paljon vieraille juttele ja kaupassakin saa myyjältä lähinnä vain mulkoilevan katseen. Se pitää aika pitkälle paikkansa. Ainoa poikkeus ovat muualta tulleet opiskelijat ja heitähän on tunnetusti paljon Vaasassa. Mutta kyllä hekin tavoille oppii sen muutaman vuoden aikana.
Tässä asiassa tunnustan olevani täysin Vaasalainen. Esimerkiksi kerran ollessani baarissa Helsingissä, viereisestä pöydästä kääntyi eräs söpö tyttö juttelemaan mulle. Esitteli itsensä asiallisesti ja alkas jutelemaan niitä näitä. Mun ensimmäinen ajatus oli, vittuuks toi mulle avautuu? Mut sain onneksi ajatuksesta kiinni ja ystävällisesti juttelin takaisin. Juu, ei tullu kumminkaan piparia.

Vaasassahan tuulee aina. Ihan aina. Se on pitkätukkien luvattu kaupunki, niinkuin vantaalaistunut ystäväni sanoi kerran tukka silmissä ja suussa.  Eikä asiaa auta ainakaan se, että Zetterberg suunnitteli Vaasasta ristikkokaupungin. Todella järkiratkaisu merenrannalle, pohjolaan. Tuuli mistä suunnasta hyvänsä, tuuli pääsee aina läpi kaupungin. siihen tuiskuava lumi vielä mukaan, niin kaikki on täydellistä.

Pakkoruotsi. Vaasassa on pakko puhua ruotsia, jos vähänkään osaa. Ehdottomasti pahin paikka on Vaasan keskussairaala. Ymmärrettävää, että työntekijöiden pitää osata ruotsia, mutta että potilaidenkin. Siinä on vaivoista tullut toinenkin väärinkäsitys, itselläkin. Jos haet töihin, niin ruotsinkieli on osattava. Suomenkielellä ei niin väliä. tästä aiheesta sais pidemmänkin tarinan, mutta en jaksa politikoida puolesta enkä vastaan. Taidan olla liian tyhmäkin siihen. Erään synnynnäisen vian takia en ruotsia voinut opetellakaan. Asennevian.

Voisin jutella Vaasasta paljon enemmänkin, mutta olkoot tämä tällä erää.

Vaasalaiset eivät välttämättä ole ylpeitä musta, mutta minä olen vaasalaisista ja Vaasasta. Onhan se mun syntymäkaupunki.

Kommentit

  1. Hyvä kuva Vaasasta, joka on OIKEA kaupunki. Samanlainen kun Helsinki, pienempi tietysti. Siellä on yhtä tuulista. Vantaa muistuttaa Ristinummea, Mutta Espoo vähän enemmän niinkuin maaseutua, ehkä Sundom. Ruotsinkieli ei ole mikään pakko. Vaasassa voi elää suomeksi koko elämänsä. Jokin muu on väärinkäsitys. Tietysti elämä on avarampaa mitä enemmän kieliä osaa.

    VastaaPoista
  2. Espoo on ehkä osittain kuin Sundom, mutta esim. Kivenlahti ja Espoonkeskus on kuin Ristinummea. Kyllä vaasassa pärjää suomella, oon mäkin pärjännyt, mutta on se hankalaa esim. sairaalassa ollut välillä. Onneksi kuulun Seinäjoen piiriin nykyään. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tarina 2 ennen kuvia

Kuinka musiikin harrastukseni alkoi.

Tarina vielä ennen kuvia.